Problemy z dyskiem M.2 (rozwiązane)

05 cze 2019, 23:45
Fanatyq

Fanatyq

Początkujący User 5 posty 0 pkt.

Problemy z dyskiem M.2 (rozwiązane)

05 cze 2019, 23:45
Czołem wszystkim. Od razu napiszę, że wrzucam ten post tylko dlatego, aby kolejni którzy natkną się na tak nietypową sytuację jak moja wiedzieli gdzie szukać problemu, bo ja zmarnowałem na niego parę dni i zanosiło się na zwrot nowego dysku jako uszkodzony.
Mianowicie - posiadam Y700-15ISK od początku 2016r (I5-6300HQ/16GB/GTX960). W momencie zakupu, w promocji dostałem do niego SSD na złącze m.2 - Adata SP900 128GB (czytając opinie na jego temat jestem w szoku że przeżył tyle lat bez awarii). W zeszłym tygodniu, po małym przeszukaniu paru wątków na temat tego, co możliwie najlepszego można do niego włożyć - kupiłem Samsung 970 Evo Plus 500GB . Wymiana dysku poszła szybko (parę śrubek, wypnij i wepnij). I do tego momentu zaczęły dziać się cuda.
Laptop raz wykrywał nowy dysk, raz nie. Miał serię paru startów bez problemu, po czym nagle przestawał działać a dysk "znikał" (nie było go nawet w biosie, mimo że minutę wcześniej system zainstalowany na nim działał bez problemu). Oddałem laptopa do znajomego serwisu. Kolega spędził nad nim dzień, laptop wrócił, u niego startował normalnie, u mnie problem był bez zmian, nowego SSD nadal nie widział. Wrócił do serwisu. Po dwóch dniach udało się ustalić przyczynę. W laptopie są te "pianki" izolujące/zapobiegające wibracjom. Są one w czymś co posiada właściwości przewodnika prądu i są docięte dość niedbale (kolega z wspomnianego zakładu miał trzy takie jednocześnie i każdy miał to inaczej docięte). W moim przypadku ta pianka była za długa o dosłownie 1mm (kółeczko z numerem 1). Po założeniu obudowy i dokręceniu jej tą śrubką na środku (kółko nr 2) owa pianka stykała zaraz za gniazdem wpięcia nowy dysk SSD z obudową i stąd problemy, bo prąd uciekał i dawał te objawy. Na serwisie lapek był zazwyczaj bez obudowy (lub z nie przykręconą) podczas szukania problemu i dlatego znalezienie objawów tyle trwało, bo nie miało ich wtedy co wywoływać.
Nie spotkałem się z podobnym tematem nigdzie, więc może komuś się przyda - oszczędzi nerwów i odsyłania na reklamację części. Pozdro ;)

Obrazek

Re: Problemy z dyskiem M.2 (rozwiązane)

06 cze 2019, 11:26
admin

admin

moderator 1335 posty 35 pkt.

Re: Problemy z dyskiem M.2 (rozwiązane)

06 cze 2019, 11:26
Dzięki wielkie za podzielenie się wiedzą i doświadczeniami :)
Czy mógłbyś jeszcze wrzucić to zdjęcie na jakiś publiczny hosting i dać tutaj linka? Bo niestety aktualny link prowadzi do prywatnego dysku google i bez przyznanych uprawnień nie da się podejrzeć obrazka :)

Re: Problemy z dyskiem M.2 (rozwiązane)

06 cze 2019, 12:39
Fanatyq

Fanatyq

Początkujący User 5 posty 0 pkt.

Re: Problemy z dyskiem M.2 (rozwiązane)

06 cze 2019, 12:39
Ups, zapomniałem zmienić w opcjach. Już powinno być widoczne dla każdego. :)

Re: Problemy z dyskiem M.2 (rozwiązane)

06 cze 2019, 12:57
admin

admin

moderator 1335 posty 35 pkt.

Re: Problemy z dyskiem M.2 (rozwiązane)

06 cze 2019, 12:57
Super, dzięki jeszcze raz :)

Re: Problemy z dyskiem M.2 (rozwiązane)

11 cze 2019, 09:43
Fanatyq

Fanatyq

Początkujący User 5 posty 0 pkt.

Re: Problemy z dyskiem M.2 (rozwiązane)

11 cze 2019, 09:43
Hej. Z racji że zacząłem ten temat, pozwolę sobie jeszcze na dokończenie historii z wymianą dysku, ponieważ samo założenie go i uruchomienie nie pozwala (w przypadku Y700) korzystać z maximum jego możliwości. Prawdopodobnie większość osób i tak nie zauważy różnych, ale już programy pozwalające sprawdzić prędkości zapisu i odczytu tak. Jak się okazuje - w biose domyślnie ustawiona jest obsługa PCIe 2.0. Ani aktualizacja biosu ani wgranie nowych sterów od obsługi PCIe nie mają wpływu na zmianę - komputer sam nie rozpoznaje co mu się wpina. W efekcie czego, po założeniu dysku z deklarowanymi wartościami odczytu ~3500 MB/s i zapisu ~3300 Mb/s otrzymujemy "zaledwie" odczyt/zapis na poziomie ~1700MB/s.
Odblokować to można na dwa sposoby - albo przez odblokowanie biosa (dość sporo nowych opcji się pojawia, w tym właśnie możliwość wyboru PCIe, aczkolwiek ja tego nie próbowałem) albo przez ingerencję w bios z poziomu Windowsa. Wymaga to użycia dodatkowego programu i zmienienia dosłownie jednego parametru dotyczącego obsługi PCIe (są wątki na zagranicznych forach).
Większość osób raczej nie zauważy problemu, bo dysk tak czy inaczej jest szybki, ale... że tak powiem - skoro mamy samochód z 5biegową skrzynią, to dlaczego mamy korzystać tylko do 3 biegu? Różnica prędkości jest spora i co ważniejsze zauważalna.
Załączam ss'y sprzed odblokowania i po. Pozdro :)

Obrazek
Obrazek

Re: Problemy z dyskiem M.2 (rozwiązane)

11 cze 2019, 11:13
admin

admin

moderator 1335 posty 35 pkt.

Re: Problemy z dyskiem M.2 (rozwiązane)

11 cze 2019, 11:13
Super ;) Z ciekawości - jakiego programu użyłeś?

Re: Problemy z dyskiem M.2 (rozwiązane)

11 cze 2019, 14:41
Fanatyq

Fanatyq

Początkujący User 5 posty 0 pkt.

Re: Problemy z dyskiem M.2 (rozwiązane)

11 cze 2019, 14:41
H2OUVE - chyba oficjalna nazwa, pod taką da się znaleźć.
  • Brak nieprzeczytanych postów
  • Nieprzeczytane posty
  • Wątek zablokowany
  • Wątek przeniesiony
widget instagram lenovo
widget twitter lenovo
widget facebook lenovo
widget youtube lenovo