ogólnie to:
1. żadnych przyspieszaczy, polepszaczy itp.
2. tak mało ilo starczy i ile potrzeba
3. tylko sprawdzone softy ze sprawdzonych stro
- zanim zaczniesz instalować na nowym kompie, upewnij się, że masz płytę/partycję recovery
- dobrze jest też zrobić sobie punkt przywracania w Windows w razie "W"
szczeółowo to moja propozycja:
- jakiś antywirus, może być windowsowy Essensial...
- do filmów i muzyki tylko VLC (żadnych kodeków już nie trzeba)
- jeśli dużo muzykujesz na komputerze to do muzyki można doinstalować coś ektra, kiedyś moim ulubionym był Winamp, nie wiem czy to jeszcze istnieje, ale ten programik miał co trzeba i co wystarcza
- program pocztowy - ja preferuje Thunderbird
- przegldarka Firefox, ostatecznie Chrome (pamiętaj o dodatkach: AdBlock, Xmarks itp.)
- 7zip (i żadnego więcej)
- Adobe: Acrobat Reader - Shockwave - Flash Player
- Java
- Cute PDF (lub inna "drukarka" PDF)
- FotoSizer (genialny programik do zmniejszania zdjęć, wczesne wersje np. 1.37 były darmowe)
- Silverlight
- Unity Web Player (to można pominąć)
- Office M$ lub LibreOffice (ale tylko wybrane, potrzebne moduły, po co instalować wszystko? np. Outllok już zbędny jak jest Thunderbird itd.)
- FSCapture (jak robisz czasem wycinki z tego co na ekranie - trochę lepszy od windowsowego "Narzędzie Do Wycinania")
- Dropbox (lub inny kontener chmurowy)
- Notepad++
- KeePass (jak nie wiesz co to jest to pewnie tego nie potrzebujesz - nie instaluj)
- IrfanView lub inna lekka przeglądarka zdjęć (można bez tego żyć, sam windows ma przeglądarkę ale IrfanView ma kilka ciekawych wbudowanych modułów jak np. "batch converter")
i to chyba wszystko od czego bym zaczął, jak poinstalujesz to zrób kolejny punkt przywracania (warto) jak coś popsujesz to będzie do czego wracać