Przepraszam za nieścisłość : P Chodziło mi o to, czy jest mozliwosc recznego wyboru zasilania przy pełnym naładowaniu baterii? Z tego co czytam to po naładowaniu i pozostawieniu włączonego zasilacza komputer automatycznie powinien przełączyć na stan baterii "99% - nie ładuje" u mnie pojawia się wciąż komunikat "100% - w pełni naładowana" pomimo, iż od kilku dni pracuję tylko przy podłaczonym zasialaczu..
Powiedz mi, czy dobrze rozumiem - pytasz, czy jest możliwość wyboru źródła zasilania - tj. wyboru czy komputer powinien działać pobierając energię z akumulatora, czy też z ładowarki? Zgadza się?
Jeśli tak, to niestety nie wiem nic o takiej możliwości. Laptop automatycznie korzysta z ładowarki, gdy ta jest podłączona - baterie tylko doładowuje do wskazanego poziomu (domyślnie 100%), ale nie pobiera z niej energii.
Skąd informacja, że w takiej sytuacji status akumulatora powinien brzmieć "99%, nie ładuje", a nie "100%, w pełni naładowana"?
Na jakimś portalu na trafiłem na taką informację i chciałem to zweryfikować. Rzekomo przy dłuższej pracy na zasilaczu, komp powinien automatycznie przejś w taki stan, żeby nie przeciążać baterii. Po kilku dniach pracy na kablu u mnie się tak stało Pytanie czy można to jakoś wymusić na żądanie przy pomocy jakiejś aplikacji??
Żebym zrozumiał - ten screen pochodzi z Twojego komputera? I aktualnie masz wyświetlane "99% i nie jest ładowana", tak jak chciałeś?
Szczerze powiedziawszy to nigdy się z takim komunikatem nie spotkałem. Na wielu laptopach, z którymi miałem do czynienia, a które działają na kablu od zarania dziejów, zawsze miałem "100% , w pełni naładowana".
Być może komunikat "99% i nie jest ładowana" zarezerwowany jest dla modeli z dwoma bateriami i tylko dla właśnie drugiej baterii. Tak jak na screenie.
Jak bateria jest prawie pełna, to nie zaczyna jej ładować bo to mogło by jej zaszkodzić o ile dobrze pamiętam wartość graniczna jest zwykle w okolicach 96% jak podepniesz zasilacz jak jest mniej to się naładuje do 100% a jak więcej to nie będzie ładować.