x220 - nie działa tryb uśpienia

08 lis 2019, 20:52
czarnylulek

czarnylulek

Początkujący User 2 posty 0 pkt.

x220 - nie działa tryb uśpienia

08 lis 2019, 20:52
Witam,

Posiadam laptop lenovo x220 korzystam z win7 x64, ostatnio dokonałem aktualizacji BIOS(1.46) i Intel Management Engine. Niestety po aktualizacji frimware IME do 7.1.91.3272 komputer nie działa już prawidłowo.

Są opóźnienia związane z energią na poziomie biosu:

- w losowy sposób system zamyka się prawidłowo(piknięcie i wyłączenie ledów), lub nie (nie ma piknięcia, zapalona jest dioda baterii i wentylator na procesor się jeszcze kręci przez ok. 10-15 sekund, wtedy wszystko gaśnie)

- przy wejściu do biosu i próbie zresetowania alt+ctrl+del ekran jest zamrożony przez ok 10-15 sekund zanim system się zresetuje.(nie działają już np klawisze kursora).

- czasami tryb uśpienia nie działa prawidłowo i przy wejściu są zapalone obie diody(baterii i uśpienia) zamiast jednej, kręci się wiatraczek i nie da się go wznowić w żaden sposób, po czasie 10-15 sekund system natychmiast się wyłącza(instant off) i można jedynie go uruchamiać ponownie. (jest to niezależne od tego czy laptop pracuje z baterią lub nie i obojętnie z jakiego systemu operacyjnego korzystam - linux na usb czy windows)

- nie wiem czy mogę tu podpiąć ale dwa razy bywało że system podczas pracy wyłączył się (nie zamknął się prawidłowo tylko jakby odciąć mu zasilanie - czy to nie jest przypadkiem związane z funkcją IME która jeśli nie znajdzie sygnatury to po 30 minutach wyłącza system?)


Obniżenie firmware IME do niższej wersji powoduje poprawę na pewno drugiego punktu(zamrożenia ekranu w biosie przy resecie, oraz piknięcie przy wejściu w tryb uśpienia obojętnie czy zakończy się sukcesem lub nie, także jest pewna zależność) natomiast te pozostałe dużo rzadziej, ale czasami się jeszcze pojawiają, albo są bardziej niepożądane (np przy obniżeniu firmware do 7.1.80.xxxx i próbie zamknięcia systemu wiatraczek i dioda z baterią nie wyłączą się nawet po 10-15 sekundach)(do downgradu korzystałem z binarek w wersji UPD dostarczonych od lenovo, i po tej operacji w info_o_wersji_IME.exe(zapomniałem nazwy) niektóre numerki nie zmniejszyły się, jak gdyby nie był to pełny downgrade)


W moim odczuciu ten sam problem jest opisany także tutaj:
https://www.reddit.com/r/thinkpad/comme ... rom_sleep/

Mam pytanie czy ktoś spotkał się z czymś podobnym i udało mu się to jakoś rozwiązać?
Czy może być to związane z niezgodnością BIOSU i IME które w jakiś sposób źle się komunikują
Albo czy może jest jakiś błąd w ustawieniach/danych obszaru dla IME?

Słyszałem też o me_cleanerze fajna alternatywa, jestem ciekaw jakby system zachował się po takiej neutralizacji.

Za wszelką pomoc i sugestie z góry dziękuje i pozdrawiam.

Re: x220 - nie działa tryb uśpienia

09 lis 2019, 13:07
admin

admin

moderator 1575 posty 35 pkt.

Re: x220 - nie działa tryb uśpienia

09 lis 2019, 13:07
Wygląda na to, że masz większą wiedzę w tym temacie niż ja, ciężko mi więc będzie coś doradzić :(
Pozostaje mi życzyć powodzenia. Jeśli udało by Ci się rozwiązać problem, to prosiłbym o zamieszczenie tutaj rozwiązania - być może przyda się ono też innym :)

Re: x220 - nie działa tryb uśpienia

17 lis 2019, 20:21
czarnylulek

czarnylulek

Początkujący User 2 posty 0 pkt.

Re: x220 - nie działa tryb uśpienia

17 lis 2019, 20:21
Udało mi się uporać z wszystkimi przypadłościami, na początku zmieniłem firmware IME na 7.1.80.1214, obniżyłem bios do 1.43, była lekka poprawa ale większa część problemów jednak pojawiała się z różną częstotliwością w losowy sposób. W dodatku wyłączenie laptopa po kilkunastu minutach pracy było dość nietypowe, dlatego przez tą losowość zacząłem obstawiać że to bardziej wina sprzętowa. Niczego szczególnego nie wykonałem, rozkręciłem obudowę, wyczyściłem odkurzaczem, ponownie podłączyłem gniazda klawiatury, touchpada, oraz wypiąłem kartę WAN i przedmuchałem złącza ze względu że znalazłem gdzieś na internecie wątek że nagłe wyłączenie komputera może być spowodowane katą WAN. Od paru dni nie doświadczam żadnego z problemów które wymieniłem. Zauważyłem, że poprawiła się też indukcja. Usb wykrywa za pierwszym razem, kartę SD też widzi od razu. A nawet, co ciekawe ciut szybciej działa nawet wybór menu z Manjaro live usb. A bywało nawet że za pomocą f1 i f12 nie mogłem wejść do biosu. Klawiaturę mam lekko zmodyfikowaną tzn na niektórych klawiszach są naklejki enter bardziej podłużny niż poprzeczny, w każdym razie bardzo wygodna. Dziwnie się złożyło że po aktualizacji dopiero te problemy zaczęły występować. No i śmieszna rzecz, gniazdo na bateryjkę do pamięci CMOS mam czarnego koloru i za nic nie mogłem jej z tego gniazda wypiąć, nie wiem czy brak umiejętności czy jakaś samoróbka.

Re: x220 - nie działa tryb uśpienia

17 lis 2019, 21:16
admin

admin

moderator 1575 posty 35 pkt.

Re: x220 - nie działa tryb uśpienia

17 lis 2019, 21:16
Cieszę się, że problem na razie ustąpił - mam nadzieję, że będzie tak jak najdłużej :)
I dziękuję za podzielenie się doświadczeniami i rozwiązaniami!
  • Brak nieprzeczytanych postów
  • Nieprzeczytane posty
  • Wątek zablokowany
  • Wątek przeniesiony
widget instagram lenovo
widget twitter lenovo
widget facebook lenovo
widget youtube lenovo